Arkisto


Miten minä nukun: Cilla

”Yrittäjänä tulee tehtyä niin pitkiä päiviä, etten edes kehtaisi sanoa. Kyllä se on luonteessa, ettei osaa erotella työelämää ja vapaa-aikaa. Ja opittuakin se osin on, olen sellainen kaupan takahuoneessa kasvanut.”

Kävin haastattelemassa Cillaa hänen nimeään kantavalla kivijalkakaupalla Helsingissä Hietalahdentorin kupeessa.

Teksti ja kuvat: Laura Enkama / Sateenkaaria ja serpentiiniä

Cilla 1

 

Kuka:  Cilla Stenbäck

Ikä:      47

Patja:   Runkopatja 180cm

Missä:  Omakotitalo Vantaa / Nikinmäki

 

Toimit yrittäjänä omassa liikkeessäsi. Teetkö miten pitkiä päiviä?

Huh. No teen. En kehtaisi edes sanoa. Olen oppinut heräämään ja syömään rauhassa. Kaupalla olen yhdeksän aikaan ja takaisin kotona seitsemän maissa. Silloin vietän aikaa lasten ja perheeni kanssa. Illalla vielä jatkan hommia. Töitä tulee tehtyä vapaapäivinäkin. Yritän pitää yhden varsinaisen vapaapäivän viikossa. Kyllä se on luonteessa, ettei osaa erotella työelämää ja vapaa-aikaa. Ja opittuakin se osin on, olen sellainen kaupan takahuoneessa kasvanut.

Työ on ainakin ajoittain ilmeisen kiivastahtista. Miten se vaikuttaa arkeesi? Millainen rytmi sinulla on?

Stressi ja huoli vaikuttavat eniten, ei niinkään kiire. Herään lähes joka yö murehtimaan jotain kello 3.20. Valvon puolisentoista tuntia. Jos en keksi muuta, niin miettin onko kirjaston kirja palautettu.

Tämä aamuyön valvomispätkä alkoi jo palkkatyössä. Eikä sinänsä liity yrittäjyyteen, vaikka onkin pahentunut 5 v. yrityksen aikana. On selkeää, että uniongelmani alkoivat jo 17 vuotta sitten, kun aloin odottamaan esikoistani. Pistin tilanteen ensin raskauden ja imetyksen piikkiin, kunnes huomasin, että poikkeus on muuttunut pysyväksi.

Äitinikin valvoo. Ajattelen, että se on standardi meidän suvussa. Haluaisin kyllä nukkua. Olen hyvin nukkuessani eri ihminen ja voin paremmin. Puolisokin on välillä huolissaan.

Olen aktiivisesti kokeillut kaikkea mistä voisi olla apua. Akupunktio, korealaiset yrttitarrat jalkapohjissa, mindfulness-nauhat, melatoniinit, luontaistuotteet, narskuttelukiskot ja piikkimatto ovat tulleet tutuiksi. Viimeksi mainittu auttoi alussa.

Tärkeintä olisi pitää kropastaan huolta. Pitäisi myös ottaa huomioon maailmanmuutos. Se miten paljon aivoille tulee joka suunnasta erilaisia ärsykkeitä. Ne vaikuttaa unenlaatuun, kun on tällainen tyyppi, jolla on erityisherkkyyspiirteitä.

Tiedostan kyllä, että liian vähän nukkumalla laiminlyön itseäni. Huolehdin enemmän lapsistani, puolisosta ja firmasta. Ajattelen, että olen lujaa tekoa ja töitähän pitää tehdä. Periksiantamattomuus on luonteessa.

Cilla 2

Millaiset rutiinit sinulla on? Mitä teet yöllä valvoessasi? Saatko koskaan kirittyä univelkaa kiinni?

Olen iltarutiineista nauttiva aamuvirkku. Menen nukkumaan klo 23. Pidän jalat lämpimänä merinovillassa ja luen pari sivua kirjaa, vaikka jo väsyttäisi. Uni tulee heti, eikä sitä tarvitse odotella. Jos saan nukuttua kuuteen asti, niin on käynyt tuuri. Seitsemän tuntia unta on minulle se sopiva määrä. Aiemmin tarvitsin seitsemän ja puoli. Aamuisin en koskaan torkuta tai vetkuttele. Nousen heti ylös.

Öisin herään siis todella usein valvomaan. Silloin en jää sänkyyn enkä sytytä valoa. Menen alakerran telkkarinurkkaan pehmeälle löhösohvalle lukemaan. Minulla on herkkä mieli ja varmaan siksi liikaa ideoita päässä. En lue öisin mitään liian innostavaa ja stimuloivaa. Esimerkiksi ruotsalaisia sisutuslehtiä voin lukea vain päivisin. Öisin yritän rentoutua ja syön jotain pientä, vaikka banaanin. Keskimäärin kerran puolessa vuodessa tulee kyllä tehtyä yölläkin töitä.

Valvomisen jälkeen olen väsynyt, mutta muutamat hyvät yöt välissä korjaavat tilannetta. Lauantaisin saatan nukkua päiväunet. Loma-aikoina minulla menee ensin useampi päivä palautumiseen ja ehkä rästihommiin. Jos olen offline, niin huomaan nukkuvani paremmin.

Cilla 3

Kerro makuuhuoneestasi. Mihin asioihin siellä kiinnität eniten huomiota?

Meidän makuuhuoneessa on muusta asunnosta poiketen syvempiä värejä ja pehmeitä elementtejä. Siellä pitää olla syvyyttä ja kontrastia. En välttämättä huolisi sinne edes design- klassikoita, vaan haluan, että se on kuin pesä. Lisäksi ilman pitää olla raikas ja pölytön. Aamulla aina tuuletan ennen petaamista, joskus illalla myös. Se raikastaa petivaatteet.

Missä olet nukkunut parhaat unesi?

Ihan ensimmäisenä tulee mieleen lapsuudesta mun ihana Liisa täti Taipalasaarella. Siellä oli sellainen ”oravanpesä”- sänky. Sänkyyn oli nukuttu vuosien saatossa sellainen ”potero” keskelle.

Naurattaa kyllä miten se nykyään olisi todella ergonomisesti epäilyttävä – ja että kuinkahan monta hikikainaloa siellä on nukkunut.

Siellä me kuitenkin nukuttiin Päivi-serkun kanssa montussa kylki kyljessä. Nukutti niin hyvin. Se oli kyllä parasta.

Cillan liikkeen ja verkkokaupan löydät täältä: cillas.fi