Arkisto


Puun matka metsästä sängyksi

Alussa on metsäaukea, pottiputki ja valtava kasa taimia. Tästä alkaa puun matka.

Sitten tulee hirvieläimet, metsänhoitaja ja jänikset. Jäljelle jää vahvimmat taimet joista alkaa kasvamaan puita.

Puita karsitaan, tai vaihtoehtoisesti jätetään selvittämään reviirinsä keskenään jos ollaan luonnonmetsässä.

Odotellaan.

Odotellaan vielä vuosikymmeniä lisää. Nautitaan metsän tarjoamista virkistysmahdollisuuksista, lehdet humisee, linnut tekee pesiään ja jossain kaukana hallitukset vaihtuvat toisiin.

Lopulta eräänä päivänä metsään astuu metsuri. Alkaa puun toinen elämä.

Huonekalukäyttöön kaadettavat tukit kaadetaan talven kylmimpään aikaan helmikuussa. Silloin puun kosteus on pienimmillään, kun mahlat on varastoitu juuristoon talveksi. Lumi suojaa myös tukkeja hiekalta, eikä metsässä tule niin kuuma sahaillessa.

Talven aikana “lanssille” ajetut puut sahataan laudoiksi tai lankuiksi. Sahoja on monenlaisia, pieneen käyttöön auton perässä vedettävä tukkivannesaha soveltuu parhaiten. Tukit sahataan yleensä Matti Vanhasen tyyliin tuppeen, eli kuorta ei särmätä pois. Kaarna/tuohi hidastaa puun kuivumista ja estää halkeilua kuivuessa.

Kun tukki on viipaleina, lankut asetellaan pinoon eli tapuliin. Väliin tulee rimat että ilma kiertää ja pinon päälle katto.

Tapulin nähtyä vähintään 2-3 kevättä, puutavara kuivataan joko koneellisesti tai lämpimissä sisätiloissa. Tämä tarkoittaa kosteusprosentteina kuivaamista ulkokuivasta (18-25%) puusepänkuivaksi (6-9%). Vain puusepänkuivaa puuta voi liimata, työstää ja pintakäsitellä onnistuneesti.

Koneelliseen kuivaamiseen on useita eri menetelmiä. Uusinta tekniikkaa edustaa kuvan alipainekuivaamo, jossa puu kuivataan alipaineen avulla reilussa viikossa puusepänkuivaksi. Lämpimissä sisätiloissa säilytettäessä useita vuosia puun kosteus saadaan myös tippumaan tarpeeksi alas.

Varsinainen puusepäntyö alkaa tästä. Halutun paksuinen ja kuiva puutavara on nyt hyllyssä odottamassa ja siitä suunnitellaan tuote.

Puu on tähän mennessä kulkenut pitkän matkan siemenestä isoksi puuksi. Monta talvea on kasvattanut sen luonnetta ja monta kesää tuonut metrejä sen varteen. Matka ei kuitenkaan pääty metsurin tai puunomistajan kaatopäätökseen, vaan ainakin nämä puut ovat päätyneet rikastuttamaan ihmisten elämää vuosikymmeniksi eteenpäin niiden kaatamisen jälkeenkin.