Arkisto


Tukkivannesaha – pihakoivut sängyiksi

Kun koivu kasvaa isoksi liian lähellä taloa, on parempi että koivu lähtee hyvän kelin aikana. Talvella ranchillä päätettiin tilata paikalle pihametsuri ja myös tukkivannesaha.

Samalla kyseisen puun kanssa päätettiin kaataa muitakin mahdollisesti lahovikaisia jättiläiskoivuja. Metsurin kanssa ennen työn aloittamista sovittiin että paksuimmat tyvet jäävät pihaan odottamaan kevättä ja sahuria.

Tukkivannesaha on sahauslaitos jonka voi tuoda kohteeseen autolla vetämällä. Sahauspöytä taittuu kahtia kuljetuksen ajaksi. Itse sahaus on yksinkertaista, joko sähkö- tai polttomoottoritoiminen vaakatasoon asennettu vannesaha sahaa tukin haluttuun paksuuteen.

Tällä kertaa emme tehneet lainkaan tavaraa ns. tuppeen, vaan kaikki reunat särmättiin. Turha sitä puun kuorta on varastoida ja kuivata kun sen voi jo sahausvaiheessa jättää polttopuukasaan. Särmääminen vie hieman enemmän aikaa sahausvaiheessa mutta palkitsee myöhemmin, koska särmätyssä tavarassa ei ole enää hukkapuuta.

Sahauksen jälkeen laudat taapeloidaan ilmavasti. Kuivuminen ulkokuivaksi (kosteus n. 20%) kestää 3-4 vuotta jonka jälkeen puut vielä kuivataan erillisessä sahatavarakuivaamossa puusepänkuivaksi (kosteus välillä 6-8%)

Jos omien puiden sahauttaminen kiinnostaa, niin tässä tipsejä:

  • Sahurit eivät arvosta hiekkaa eikä nauloja. Mitä puhtaampia tukkeja sitä parempi, talvella kaataminen auttaa asiaan
  • Kaatamisen ja sahauksen välissä puun on hyvä asettua kuukauden verran. Puun sisällä oleva kosteus tasaantuu ja sisäiset jännitykset vähenevät
  • Tapulin pohjan voi tehdä hyvin etukäteen sopivaan paikkaan
  • Sahuria kannattaa konsultoida etukäteen kun puut ovat vielä pystyssä. Näin tukkikasan osaa laittaa paikkaan jonne sahakin hyvin pääsee
  • Metsä-Tappura on koonnut oman mainion vinkkilistan samasta aiheesta
  • Pirkanmaan alueella sahausta tekee ainakin nämä puut sahannut Puutiainen sekä Helmipuu
  • Tapulin katoksi soveltuu parhaiten vanha kattopelti. Ilman kattoa kuivuva tapuli aiheuttaa sinistymistä havupuihin. Sinistäjäsieni ei ole vaarallinen mutta aiheuttaa värivirheitä.