Arkisto


Huonekalutrendit puusepän silmin

Jared Rustenin California-sarja on saanut innoituksen osavaltion ikonisesta rajalinjasta. Pöydät valmistetaan Kaliforniasta kaadetusta, harvinaiseksi käyneestä Claro-pähkinästä. Rustenin California-sarjassa käyttämä puumateriaali on ns. salvaged wood, eli puistoista huonokuntoisena tai rakennusten tieltä kaadettuja runkoja. Pöydästä kevyen näköisen tekee kolme käsintehtyä metallijalkaa. Metallijalkojen yhdistäminen massiivipuiseen pöydänkanteen on suosittua, eikä ole vaikea ymmärtää miksi: metallista pystyy tekemään painavallekin tasolle ohuet jalat, jotka saavat mittasuhteet sopusuhtaiseksi.

Puiset sekä etenkin päätypuiset leikkuulaudat ovat Suomessakin tunnettuja. Astetta pidemmälle tuotetta vie Gowanus Furniture, joka kätkee leikkuulautaan morsekoodattuja viestejä. Näin se voidaan personoida vaikka asiakkaan nimikirjaimilla. Puinen leikkuulauta on muuten tutkitusti hygieenisempi vaihtoehto kuin muovista valmistettu.

Kevyennäköiset, mutta silti erittäin kestävät “hiuspinnijalat” (engl. hairpin legs) ovat juuri nyt suosittuja pöydäntekijöiden katalogeissa. Myös DIY-pöydäntekijät ovat löytäneet tämän mallin, koska jalat ovat helppo asentaa valmiiseen pöytälevyyn. Puuseppänä olen innostunut tuppeensahatuista kansilevyistä, jossa laudan alkuperäinen ulkomuoto live edge saa jäädä lopulliseen tuotteeseen. Hieman vastaavaa ideaa pöydänjaloista hyödyntää kotimainen Pop Table.

Jory Brigham Design käyttää paljon värejä sekä yhdistelee ennakkoluulottomasti materiaaleja tuotteissaan. Löysin heidät alunperin inspiroivan yritysvideon kautta.

Päräyttävin puulattia mitä olen nähnyt, löytyy tanskalaiselta Dineseniltä. HeartOak-malliston lattialaudoissa on jätetty näkyviin tammelle niin ominaiset halkeamat, joita syntyy kun puuta kuivatetaan ja tammen sisäjännitykset vapautuvat. Sen sijaan että haljenneet lankut hylättäisiin polttopuuksi, ne korjataan tiimalasin muotoisilla kiilapaloilla jotta halkeaminen pysähtyy. Kyseinen butterfly joint on ikivanha menetelmä korjata puun halkeamia. Maailmankuulu puuseppä George Nakashima käytti sitä jopa niin paljon, että tästä liitoksesta tuli tunnusomainen osa hänen töitään.