Näin kaikki alkoi

Tuukka Virkkilä nukkui nuorena epämukavalla sohvalla ja tajusi, mitä haluaa tehdä isona: täydellisen sängyn.

Puuseppä Tuukka Virkkilä muistelee aikaa, kun hän asui sukutilallaan Hämeenkyrön maaseudulla tässä talossa, jonne ajetaan pitkin kiemurtelevaa maalaistietä.

Tuukka viimeisteli puusepänopintojaan Ikaalisissa ja nukkui yöt sukutilallaan. Tai yritti nukkua.

Nykyään Tuukka tunnetaan siitä, että hän nukkuu yönsä hyvin itse rakentamassaan Kapteeninsängyssä, mutta tuolloin oli toisin.
Tuukkaa valvotti ajatus täydellisestä sängystä.

Tuukka kävi öisin ylikierroksilla ja heräili yön aikana kirjaamaan ajatuksiaan pieneen siniseen vihkoon. Vihkoon kirjatuista ajatuksista ja suunnitelmista syntyi ensimmäinen Nukkuvillen sänky.

Mutta ennen noita levottomia öitä Tuukka nukkui aidosti huonosti.

Täältä kaikki alkoi.

RAKSAMIEHEN OIVALLUS

Vuosia sitten 20-vuotias Tuukka raatoi päivät raksalla ja nukkui yöt vaasalaisessa yksiössä, ensimmäisessä omassa kodissaan.

Tosin ei ole varmaa, kumpi oli Tuukalle uuvuttavampaa, raksamiehen työt vai pienellä epämukavalla sohvalla nukkuminen. Nukkuminen sinänsä ei ollut Tuukalle mikään ongelma. Hän pystyi nukahtamaan ihan mihin vain: lattialle, kylpyammeeseen tai avaruusrakettiin.

Unenlahjoistaan tunnettu nuori mies kuitenkin oivalsi, että huonosti nukkuminen hankaloittaa koko elämää. Vaikka on mahdollista nukkua missä vaan, se ei välttämättä ole viisasta.

Tuukka päätti panostaa kunnolliseen sänkyyn. Hän osti laadukkaan patjan ja pian yön pehmeys teki päivistäkin parempia. Tästä sai alkunsa Tuukan kiinnostus sänkyihin.

Samalla Tuukka sai raksamiehiltä hyvän neuvon.

”Äijät raksalla sanoivat, että hanki poika itsellesi joku ammatti. Älä jää tänne, vaan hanki koulutus.”

Puusepän työt olivat käyneet mielessä jo monta kertaa, mutta olisiko siitä ammatiksi. Se oli kyllä aina noussut ykköseksi ammatinvalintatesteissä ja puukäsityö oli Tuukan lempiaine koulussa.

Oikeastaan se oli ollut niin hauskaa, että sitä oli vaikea pitää työnä. Raksamiesten neuvo alkoi kuulostaa yhä viisaammalta. Tuukka halusi kouluttautua puusepäksi. Hän haki kouluun Ikaalisiin, pääsi sisään ja muutti kotitilalleen Hämeenkyröön.

Alkoi Tuukan matka makuuhuoneen ammattilaiseksi.


Amerikkalainen unelma

Sitten Tuukka löysi unelmiensa sängyn. Sängyn, joka on paljon enemmän kuin jotain, jonka päällä nukutaan. Tuon unelmien sängyn pohjalta Tuukka halusi tehdä vielä paremman sängyn, jonka suunnittelu tulisi valvottamaan häntä myöhemmin Hämeenkyrön idyllissä. Niin hyvän, ettei vastaavaa tekisi Suomessa kukaan muu kuin hän.

Tuukka löysi sen opintomatkaltaan Amerikan Etelä-Carolinasta. Hän löysi sängyn, joka tuudittaa nukkujan suloiseen uneen ja luo samalla makuuhuoneeseen harmonian.

Sänky on nimeltään Captain’s bed, Kapteeninsänky.

Kapteeninsängyn hienous piilee siinä, että se on sekä sänky että säilytystila. Sen sisään kätkeytyy laatikosto, jossa voi säilyttää mitä mieleen juolahtaa.

Kuten arvata saattaa, Kapteeninsänkyjä on käytetty laivoissa, joissa tila on usein kortilla. Sängyn sisään sujahtaakin vaivattomasti kilokaupalla tavaraa, ja kun makuuhuone

on siisti, nukkuja voi keskittyä olennaiseen.

”Olen jutellut unitutkijan kanssa aiheesta. Hänen mukaansa unen laatuun vaikuttaa se, missä siivossa makuuhuone on. Jos näkee sängyn alla olevat sukat ja matkalaukut sun muut, uni häiriintyy”, Tuukka sanoo.

”Tärkeintä makuuhuoneessa on harmonia”, hän kiteyttää.

Sen eteen Tuukka tekee tänäkin päivänä töitä.

Uniikkia unta

Palataanpa vähän ajassa taaksepäin.

Päivään, joka oli melkein kuin mikä tahansa muu päivä. Tapahtui asioita, jotka hukkuivat historian virtaan, ja asioita, jotka oli syytä kirjoittaa muistiin.

Elokuun 16. päivänä vuonna 2011 Kemissä oli 23 astetta lämmintä, Timo Soini haukkui Suomen hallituksen ja Tuukka Virkkilä perusti yrityksen.

Tuukka Virkkilä antoi yritykselleen nimeksi Nukkuville. Nukkuvillen ytimessä on arvokas

kolmiyhteys: makuuhuone, Kapteeninsänky ja täydellinen uni.

Päämääränä on tehdä makuuhuoneesta täydellinen.

Nukkuville tarkoittaa sitä, että jokainen Tuukan käsistä lähtevä sänky on uniikki. Sängystä tulee juuri sellainen kuin asiakas haluaa. Värit, muodot, mitat, laatikostot – kaikkeen voi vaikuttaa.

Kapteeninsänky on Tuukan erikoisosaamista, mutta toki mies taipuu myös muihin makuuhuoneen ratkaisuihin.

”Asiakas voi vaikka piirtää unelmiensa sängyn. Minä huolehdin lopusta”, hän sanoo.

Paperille luonnosteltu haave muuttuu Tuukan käsissä kauniiksi sängyksi tiivissä tahdissa.

Sänkyihin käytetyt puut Tuukka pyrkii saamaan niin läheltä kuin mahdollista. Joskus se tarkoittaa, että Tuukka kaataa puut omasta metsästä. Joskus hän ostaa puunsa naapureilta. Eniten kuluu mäntyä ja koivua, ja niitähän täällä Hämeenkyrön ja Ikaalisten metsissä kasvaa.

HISTORIALLISIA TYÖKALUJA

Mäntyja ja koivuja on näistä metsistä kaadellut toinenkin puuseppä. Naapurit tunsivat hänet Eerona, joka nikkaroi 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä kaikkea mitä eteen osui ja mieleen tuli. Kuten naapuruston ainoan saunan. Ainoa kun oli, saunasta tuli nopeasti koko kylän yhteinen pesu- ja rentoutumispaikka.

Eero oli reilu isäntä ja kätevä puuseppä, joka piti työkaluista aina hyvää huolta.

Siksi samaisilla työkaluilla tehdään yhä töitä. Nyt vasaraa heiluttaa Tuukka, joka tunsi tuon ahkeran puusepän nimellä isotaata.

Isoäidin isän jalanjäljissähän Tuukka kulkee. Eritoten puuseppänä mutta vähän myös maanviljelijänä ja tienoon puuhamiehenä. Tuukka rakentaa nyt sukutilastaan unelmiensa kesänviettopaikkaa, joka on saanut lempinimen Ränchi. On kesäkeittiötä, uutta saunaa ja juhlia ystäville ja perheelle.

Täällä Ränchillä Tuukka asui pitkään, mutta 2014 hän muutti Tampereelle, jossa on myös hänen verstaansa.

Ränchin idylliä tulee aika ajoin ikävä, mutta onneksi se on lähellä. Ja vaikka asuinpaikat muuttuvat, yksi asia on varma: asui Tuukka maalla tai kaupungissa, hän teki oikean valinnan. Hän tiesi aina, että hänestä tulisi puuseppä.

Ja hän tulee aina nukkumaan yönsä hyvin.