Unelma. Check.

Puuseppä Tuukka Virkkilällä oli unelma, joka toteutui. Sen jälkeen hän keksi uuden.

Unelma sadasta sängystä

Puuseppä Tuukka Virkkilällä oli unelma.

Hän unelmoi rakentavansa omin käsin sata sänkyä, jotka hän myisi asiakkaille.

Se oli juuri sopiva unelma, sillä sen toteutuminen olisi niin epätodennäköistä.

Tuukka oli juuri saanut myytyä kolmannen sänkynsä, ja ajatus siitä, että jostain löytyisi vielä 97 ostajaa lisää, tuntui huvittavalta.

Elettiin syksyä 2011, ja Tuukka oli hiljattain perustanut Nukkuvillen ja keksinyt itselleen tittelin: makuuhuoneen ammattilainen.

Titteli oli yhtä lennokas kuin unelma sadasta sängystä.

Noh, niin siinä kuitenkin kävi, että tittelistä ja unelmasta tuli totta. Loppuvuonna 2015 Tuukka

oli myynyt jo 110 sänkyä ja hänestä oli todella tullut makuuhuoneen ammattilainen.

”Olihan se utopistinen ajatus, että sata sänkyä menisi kaupaksi”, Tuukka sanoo nyt.

”Silloin ei voinut tietää, miten yrityksen kanssa käy. Tiesin kyllä, että sängyilleni on kysyntää, mutta en tiennyt, miten paljon.”

Neljässä vuodessa Tuukalle ehti tapahtua paljon muutakin: muutto Hämeenkyrön metsistä Tampereelle, uusi verstas ja kansainvälistä julkisuutta.

Tuota aikaa voi pitää Nukkuvillen ja Tuukan kehittämien kapteeninsänkyjen ensimmäisenä lukuna. Tämä teksti kertoo siitä. Samalla se vie kohti tulevaa, Nukkuvillen tarinan toista lukua.

Tervetuloa mukaan.

kun yksi unelma toteutuu, on keksittävä uusia

Keväällä 2014 alkoi näyttää siltä, että Tuukan unelma sadasta sängystä voisi toteutua: tuntui hienolta ajatella, että niin moni ihminen oli löytänyt tiensä Nukkuvillen nettisivuille, etsinyt sieltä itselleen sopivan sängyn ja tehnyt tilauksen.

Ja saanut lopulta Tuukan rakentaman sängyn kotiinsa.

Sänky ei ole tavallinen ostos. Ihminen viettää sängyssä kolmasosan elämästään ja kokee siellä paljon merkityksellisiä asioita. Niinpä kun sadan sängyn maali alkoi lähestyä, Tuukka päätti olla yhteydessä heihin, jotka olivat ostaneet häneltä sängyn.

Tuukka tilasi pieniä kylttejä, jotka hän numeroi yhdestä sataanviiteenkymmeneen. Lisäksi hän kirjoitti niihin päivämäärän, jona sänky oli valmistunut. Tuukka lähetti pienet numeroidut kyltit asiakkailleen.

”Tein joskus koulussa yöpöydän, jonka pohjaan kirjoitin lyijykynällä nimikirjoitukseni. Pöytä päätyi tutulleni, joka antoi sen äidilleen. Kun olin perustanut Nukkuvillen, kuulin tältä äidiltä, että hän oli löytänyt pöydän pohjasta nimikirjoitukseni. Hän oli otettu, että olin tehnyt hänelle yöpöydän juuri.”

Niinpä Tuukka päätti muistaa asiakkaitaan tyylikkäillä personoiduilla kylteillä.

”Ajattelin, että se voisi olla hauskaa. Pienen kyltin voi laittaa vaikka kapteeninsängyn

säilytystilaan. Jos asiakas sen sieltä joskus löytää, ehkä voi tulla mieleen, että missähän se tämänkin sängyn tehnyt jätkä menee.”

Tosin Tuukka ei tiedä itsekään, missä menee tulevaisuudessa. Pysähtyä hän ei aio, vaikka yksi unelma toteutuikin.

Nyt hän on keksinyt seuraavan: Tuukka aikoo viedä Nukkuvillen ulkomaille.

Oppivuodet toivat tärkeimmän oivalluksen

Tuukka onkin jo saanut maistiaisen kansainvälisyyttä.

Kun Tuukka ryhtyi makuuhuoneen ammattilaiseksi, hän tiesi, että luvassa olisi yllätyksiä.

Hän ei kuitenkaan koskaan osannut ajatella, että hän saisi haastattelupyynnön kansainväliseltä medialta, joka on erikoistunut vapaaotteluun.

Niin kuitenkin kävi helmikuussa, kun Tuukka lahjoitti kapteeninsängyn suomalaisen vapaaottelijatähden Makwan Amirkhanin äidille.

Tarina meni näin: Makwan Amirkhani nousi ensimmäistä kertaa kehään vapaaottelun kovimmalla tasolla UFC:ssä, ja hän tyrmäsi vastustajansa kahdeksassa sekunnissa.

Se oli ennätysaika, ja voittonsa jälkeen Amirkhani julisti hankkivansa voittorahoilla äidilleen sängyn.

Tuukka kuuli tämän ja päätti tarttua toimeen. Tuukan erikoisuus, kapteeninsänky, sopisi täydellisesti Amirkhanin äidille.

Tuukka otti yhteyttä Amirkhaniin, ja miehet löysivät heti yhteisen sävelen.

Isot sänkyvalmistajat olivat jo ehtineet tarjota Amirkhanille sänkyjään, mutta vapaaottelija innostui eniten Nukkuvillesta, koska Tuukka tekee Nukkuvillen sängyt omin käsin, asiakkaan toiveiden mukaan.

”Makwan halusi nimenomaan suomalaisen valmistajan sängylle, koska arvostaa suomalaisen työn arvon korkealle”, Tuukka sanoi tuolloin.

Niinpä Tuukka teki sängyn ja toimitti sen Amirkhanin äidille.

Se poiki haastattelut muun muassa kansainväliselle vapaaottelusivustolle ja Radio Rockille

”Opin siitä, että mahdollisuuksiin täytyy tarttua”, Tuukka sanoo.

”Se on kuin seisoisi junalaiturilla, jonka ohi kulkee koko ajan junia. Ei sitä tiedä, minkä junan kyytiin hyppää. Tässä mua inspiroi se tarina, se vei mukanaan.”

Kun Tuukka on kasvanut yrittäjänä, hän on oppinut paljon muutakin.

Niiden oppien avulla Tuukka ja Nukkuville selvisivät tarinan ensimmäisestä luvusta.

Tuukka on oppinut muun muassa sen, että ei kannata yrittää tehdä kaikkea: Tee sitä, minkä koet omaksi ja missä olet hyvä. Tuukka päätti keskittyä täysin kapteeninsänkyihin.

”Se on se juttu. Siinä haluan olla rautainen ammattilainen.”

Tuukka on oppinut myös sen, että yksin ei pärjää.

”Työmäärä alkoi jossain vaiheessa olla niin iso, että yksin siitä ei selvinnyt. On ollut pakko etsiä omalta alueelta se kova tyyppi, joka tekee juuri sitä, mitä tarvitsen. Kuten pintakäsittelyä.”

Tärkein oppi on kuitenkin ollut yksinkertainen: asiakas on tärkein.

”Aikaisemmin ajattelin ehkä enemmän omia tarpeitani. Sitten oivalsin, että pitää todella asettua asiakkaan saappaisiin. Ymmärtää, mitä asiakas oikeasti haluaa. Haluan aidosti parantaa ihmisten arkea tekemällä heille mahdollisimman hyviä sänkyjä. Se on se juttu.”

Sitä Tuukka haluaa jatkossa tehdä. Ja entistä isommilla areenoilla. Tuukka haluaa tehdä Nukkuvillesta kansainvälisen. Jotta muutkin kuin suomalaiset saisivat nukkua yönsä paremmin.

Aika hurja unelma sekin.

Mutta siitä enemmän seuraavassa luvussa.