Arkisto


Futonpatja – myytit ja faktat tarkastelussa

Mulperipuu futonpatja kookos puuvilla hevonen
Mulperipuu King-futonpatjan läpileikkausmalli. Kookosydin, välissä puuvillakerros ja pinnassa hevosenjouhta.

Aito futonpatja on 100% luonnonmateriaaleista valmistettu

Futonpatja valmistetaan yhdistelemällä erilaisia luonnonmateriaaleja. Yleisimmät materiaalit ovat:

  • puuvilla, villa, hevosenjouhi, kameli, kookoskuitu, hamppu sekä pellava.

Futonin ohjeellinen käyttöikä on noin 7-10 vuotta. Säännöllisellä hoidolla voi pidentää patjan ikää. Futonpatjan hoitoon liittyy paljon myyttejä sen vaikeudesta ja hankaluudesta. Sen huolto on kuitenkin yksinkertaista: patja pysyy kuohkeana jos sen kääntää aina lakanoidenvaihdon yhteydessä. Voit kääntää sen ylösalaisin tai 180 astetta vaakatasossa. Patjan ulkoiluttaminen pakkasella ja imurointi ovat myös suositeltavia toimenpiteitä.

Puuvillapatjan kasaan painuminen estetään pyörittämällä patja rullalle ja auki muutaman kerran noin kuukauden välein. Koska futonit ovat painavia siirtää ulos tuulettumaan, voi ne imuroida ulkoilun sijasta. Jos patja ei rullaudu, sen hoidoksi riittää kääntäminen ympäri ja imurointi. Tämän voi tehdä samalla kun vaihtaa lakanat.

Älä säilytä futonpatjaa lattialla! Tämä on varmin keino pilata se. Koska kosteus tiivistyy patjan ja lattian väliin, futonpatja homehtuu lattialle. Sama sääntö koskee myös kaikkia muita patjoja.

Puisella sälepohjalla varustettu runko on paras ratkaisu futonin alle. Se hengittää ja patja ei ole suoraan kontaktissa lattiaan.

Jos kuitenkin joudut käyttämään patjaa lattiaa vasten, nosta se aamulla seinää vasten tuulettumaan. Lattialla pitkään makaava patja paitsi takuuvarmasti homehtuu myös sekoittaa lattialämmityksen termostaatin.

Kapteeninsänky ja puoliksi rullattu futonpatja
Puuvillafuton taittuu helposti rullalle sängyn päällä. Kookosytimen sisältävät patjat eivät hyvällä tahdollakaan – futonin hoito riippuu siinä käytetyistä materiaaleista.

Saatko paljon sähköiskuja aamuisin? Vaihto futonpatjaan on ratkaisu ongelmaan

Luonnonmateriaalina futon ei aiheuta staattista sähköä nukkujaan toisin kuin monet synteettiset materiaalit. Jos kärsit sähköisyydestä herätessäsi nukut todennäköisesti polyesteripeitolla ja vaahtomuovista tai vastaavasta materiaalista tehdyllä petauspatjalla, eli käytännössä muovin sisällä. Tämä kerää staattista sähköä mitä purat aamulla koskiessasi esimerkiksi autoon. Koska futon ei ole sähköinen se ei myöskään kerää pölyä itseensä.

Moni kärsii nukkuessaan voimakkaasta hikoilusta, johon futonpatja on myös aivan ylivoimainen apu. Luonnonmateriaalit pystyvät imemään paljon kosteutta tuntuen silti kuivalta ja lämpimältä.

Runsaasti hikoileville suosittelen myös peittojen, petarin sekä tyynyjen vaihtamista luonnonmateriaaleihin. Niistä on helppo aloittaa jos futonpatjan ostaminen tuntuu liian isolta investoinnilta. Tulet huomaamaan käytössä eron luonnonmateriaalien ja synteettisten materiaalien välillä.

Jos hiuksesi näyttää tältä aina aamuisin ja saat sähköiskun koskiessasi ovenkahvaan futoneista voi olla apu. Tuukka vuonna 2013 kun en ollut vielä kuullut luonnonmateriaaleista sängyssä ja kärsin jatkuvasti sähköiskuista.
Jos hiuksesi näyttää tältä aina aamuisin ja saat sähköiskun koskiessasi ovenkahvaan, voi futonista voi olla suuri apu. Kuvassa juuri herännyt Tuukka vuonna 2013 kun en ollut vielä kuullut luonnonmateriaaleista.

Kaikki futonit eivät ole kovia

Tarjolla on myös miellyttävän pehmeitä malleja, nyrkkisääntönä “mitä enemmän villaa sen pehmeämpi”. Eri luonnonmateriaaleja yhdistelemällä futoneista löytyy hyvin erilaisia kovuuksia ja paksuuksia. Testaa rohkeasti liikkeessä eri patjoja ja kysy myyjältä lisätietoa. Pehmeimmät yhdistelmät löytyy patjoista joissa on käytetty luonnonmateriaalien lisänä latex/luonnonkumi sekoitusta (mallistossa patjat Luxus, Latex ja Comfort).

Allergiasi saattavat estää joidenkin materiaalin valinnan, esimerkiksi hevosenjouhet ja kameli ovat no-no hevosallergikoille. Puuvilla taas on futonien materiaaleista vähiten allergisoiva.

Koska futonpatjaa ei voi pestä, suosittelen hankkimaan sen päälle vesipestävän petauspatjan heti patjan hankinnan yhteydessä.

Mulperipuu Villa futonpatja
Se joka väittää futonia kovaksi ei ole kokeillut puhtaalla villalla täytettyä futonia! Kyllä upottaa, moneen makuun jo liikaakin.

“Futonsänky” voi tarkoittaa ihan mitä vain

Markkinoilla on futonsänkyinä myytäviä tuotteita hyvin moneen lähtöön. Ainoaa oikeaa “Futonsänkyä” tai määritelmää sille ei ole olemassa. Yleisesti sillä myyjä tarkoittaa sänkyrunkoa joka on:

  • matala
  • minimalistinen
  • sisältää hengittävän sälepohjan
  • valmistettu massiivipuusta

Futonpatjaa voi aivan vapaasti ja hyvällä omallatunnolla käyttää millä tahansa sänkyrungolla, kunhan sen alla kiertää ilma. Vastavuoroisesti mitä tahansa patjaa voi pitää futonsängyssä jos niin haluaa tehdä.

Pelkässä futon-sanassakin sekoittuvat usein iloisesti merkitykset. Sillä voidaan tarkoittaa koko sänkyä, nukkumisfilosofiaa tai pelkkää patjaa. Yleensä kauppiaat ja kuluttajat puhuvat futonista kuitenkin nimenomaan patjana, ja futonsängyllä tarkoitetaan matalaa puista sänkyä jonka päälle patja laitetaan.

Futonin kotimaassa Japanissa futonia käytettiin ennen ja edelleen usein tatamin päällä. Tatami on ruo-osta valmistettu tiukkaan kudottu noin 5 senttiä paksu matto. Päiväsajaksi molemmat nostetaan kaappiin lattialta syrjään. Yksinkertaisin ja alkuperäisin futonsänky lieneekin futonpatja tatamin päällä. Tatameita myydään Suomessakin edelleen jonkun verran. Mitään erityistä syytä sen käyttämiseen ei kuitenkaan ole jos sinulla on patjallesi jo hengittävä sänkyrunko.

futon sänky futonpatjalla
Nukkuvillen suosituin futonsänkyrunko “Osara” päällään futonpatja.
Kuva: sateenkaariajaserpentiinia.fi

Onko futonpatja hyvä selälle kuten väitetään?

On. En väitä että se ratkaisee kaikki maailman selkäongelmat mutta ainakin ne jotka johtuvat liian löysästä patjasta. Futonpatja ei reagoi kehon öisiin liikkeisiin samalla tavalla joustaen kuin vaahtomuovi- tai joustinpatjat. Lihasten ei näin tarvitse yöllä jännittää vaan ne lepäävät yön läpi rauhassa. Yksi levollisiin uniin vaikuttava tekijä on sekin että jämäkän futonpatjan päällä tottuu nukkumaan enemmän selällään ja sängyssä pyöriminen vähenee.

Futonpatja on harvinaisen rehellinen tuote omassa kategoriassaan. Se maksaa käytännössä aina vain kolminumeroisen summan, sen materiaalit ovat suoraan luonnosta ja kierrätettäviä, eikä sitä koskaan yritetä myydä monimutkaisen kehostasi muodostetun tietokoneanalyysin avulla.

Uuden patjan hankinta on aina riski joka on otettava, todellinen tuntuma patjaan muodostuu vasta useamman viikon tai kuukauden nukkumisen jälkeen. Futonpatja on tässä mielessä suhteellisen pieniriskinen hankinta – jos patja ei sovikaan omalle keholle voi tilalle ostaa toisen joutumatta täysin vararikkoon (hyväkuntoisilla futoneilla on muihin patjatyyppeihin nähden hyvä jälleenmyyntiarvo).

Mulperipuu Rock futonpatja
Nimikin sen sanoo, kivenkova! No ei nyt ihan, mutta kun oikein tiukan patjan haluaa selkänsä alle niin se on Mulperipuun Rock. Runsas kookoksen määrä tekee tästä patjasta todelle jämäkän.

Miksi eri futoneilla on niin paljon hintaeroa?

Hintaero eri futonpatjojen välillä selittyy luonnonmateriaalien hintaeroilla. Esimerkiksi kamelin- tai hevosenjouhta sisältävät patjat ovat aina kalleimmat arvokkaan materiaalinsa vuoksi. Futonia ei voikaan koskaan valita pelkän hinnan perusteella, sillä kallein ei välttämättä ole itselle se paras!

Mulperipuu patjahinnasto
Mulperipuu patjojen neliöhinnat
Mulperipuu patjojen rakenne
Mulperipuu petarit
Mulperipuu peitot ja tyynyt

 

Voit tilata Nukkuvilleltä Mulperipuun futonpatjan samalla kuljetuksella sänkyrungon kanssa, tai vain pelkän patjan.

Nukkuvillen ja Mulperipuun futon-myymälä sijaitsee Padasjoella verstaan yhteydessä ja on auki sopimuksen mukaan. Myymälän sivulta löydät lisätietoa ja futontuotteiden hinnastot. Tilaat patjan helpoiten soittamalla Tuukalle +358 50 561 4339 tai lähettämällä mailia osoitteeseen tilaukset@nukkuville.fi

Nukkuvillen futonsänkyrungot löydät puolestaan tästä linkistä.

 

Päivitetty 20.4.2021