Arkisto


Futonpatja – myytit ja faktat tarkastelussa

Aito futonpatja on 100% luonnonmateriaaleista valmistettu

Futonpatja valmistetaan yhdistelemällä erilaisia luonnonmateriaaleja. Yleisimmät materiaalit ovat:

  • puuvilla, villa, luonnonkumi, hevosenjouhi, kookoskuitu, hamppu sekä pellava.

Futonin ohjeellinen käyttöikä on noin 7-10 vuotta. Säännöllisellä hoidolla voi pidentää patjan ikää. Futonpatjan hoitoon liittyy paljon myyttejä sen vaikeudesta ja hankaluudesta. Sen huolto on kuitenkin yksinkertaista: patja pysyy kuohkeana jos sen kääntää aina lakanoidenvaihdon yhteydessä. Voit kääntää sen ylösalaisin tai 180 astetta vaakatasossa.

Puuvillapatjan kasaan painuminen estetään pyörittämällä patja rullalle ja auki muutaman kerran noin kuukauden välein. Koska futonit ovat painavia siirtää ulos tuulettumaan, voi ne imuroida ulkoilun sijasta. Jos patja ei rullaudu, sen hoidoksi riittää kääntäminen ympäri ja imurointi. Tämän voi tehdä samalla kun vaihtaa lakanat.

Älä säilytä futonpatjaa lattialla! Tämä on varmin keino pilata se. Koska kosteus tiivistyy patjan ja lattian väliin, futonpatja homehtuu lattialle. Sama sääntö koskee myös kaikkia muita patjoja.

Puisella sälepohjalla varustettu runko on paras ratkaisu futonin alle. Se hengittää ja patja ei ole suoraan kontaktissa lattiaan.

Jos kuitenkin joudut hetken käyttämään patjaa lattiaa vasten, nosta se aamulla seinää vasten tuulettumaan tai muuten ilmavasti. Lattialla pitkään makaava patja paitsi takuuvarmasti homehtuu myös saattaa sekoittaa lattialämmityksen termostaatin.

Kapteeninsänky ja puoliksi rullattu futonpatja
Puuvillafuton taittuu helposti rullalle sängyn päällä. Kookosytimen sisältävät patjat eivät hyvällä tahdollakaan – futonin hoito riippuu siinä käytetyistä materiaaleista.

Saatko paljon sähköiskuja aamuisin? Vaihto luonnonmateriaaleihin voi olla ratkaisu ongelmaasi

Luonnonmateriaalina futon ei aiheuta staattista sähköä nukkujaan toisin kuin monet synteettiset materiaalit. Jos kärsit sähköisyydestä herätessäsi nukut todennäköisesti polyesteripeitolla ja vaahtomuovista tai vastaavasta materiaalista tehdyllä petauspatjalla, eli käytännössä muovin sisällä. Tämä kerää staattista sähköä mitä purat aamulla koskiessasi esimerkiksi autoon. Staattinen sähkö kerää myös pölyä synteettisiin materiaaleihin.

Moni kärsii nukkuessaan voimakkaasta hikoilusta, johon futonpatja on aivan ylivoimainen apu. Luonnonmateriaalit pystyvät imemään paljon kosteutta tuntuen silti kuivalta ja lämpimältä.

Runsaasti hikoileville suosittelen patjan lisäksi myös peittojen, petauspatjan sekä tyynyjen vaihtamista luonnonmateriaaleihin. Niistä on helppo aloittaa jos futonpatjan ostaminen tuntuu liian isolta investoinnilta. Tulet huomaamaan käytössä eron luonnonmateriaalien ja synteettisten materiaalien välillä.

Kaikki futonit eivät todellakaan ole kovia

Tarjolla on myös miellyttävän pehmeitä malleja, joiden ytimenä on luonnonkumia ja pintakerroksena villaa. Eri luonnonmateriaaleja yhdistelemällä futoneista löytyy hyvin erilaisia kovuuksia ja paksuuksia. Testaa rohkeasti liikkeessä eri patjoja ja kysy myyjältä lisätietoa.

Allergiasi saattavat estää joidenkin materiaalin valinnan, esimerkiksi hevosenjouhet ja kameli ovat no-no hevosallergikoille.

Koska futonpatjaa ei voi pestä, suosittelen hankkimaan sen päälle vesipestävän patjansuojan heti patjan hankinnan yhteydessä.

tammi Stellarbed

“Futonsänky” voi tarkoittaa ihan mitä vain

Markkinoilla on futonsänkyinä myytäviä tuotteita hyvin moneen lähtöön. Ainoaa oikeaa “Futonsänkyä” tai määritelmää sille ei ole olemassa. Yleisesti sillä myyjä tarkoittaa sänkyrunkoa joka on:

  • matala
  • minimalistinen
  • sisältää hengittävän sälepohjan
  • valmistettu massiivipuusta

Futonpatjaa voi aivan vapaasti ja hyvällä omallatunnolla käyttää millä tahansa sänkyrungolla, kunhan sen alla kiertää ilma. Vastavuoroisesti mitä tahansa patjaa voi pitää futonsängyssä jos niin haluaa tehdä.

Pelkässä futon-sanassakin sekoittuvat usein iloisesti merkitykset. Sillä voidaan tarkoittaa koko sänkyä, nukkumisfilosofiaa tai pelkkää patjaa. Yleensä kauppiaat ja kuluttajat puhuvat futonista kuitenkin nimenomaan patjana, ja futonsängyllä tarkoitetaan matalaa puista sänkyä jonka päälle patja laitetaan.

Futonin kotimaassa Japanissa futonia käytettiin ennen ja edelleen usein tatamin päällä. Tatami on ruo-osta valmistettu tiukkaan kudottu noin 5 senttiä paksu matto. Päiväsajaksi molemmat nostetaan kaappiin lattialta syrjään. Yksinkertaisin ja alkuperäisin futonsänky lieneekin futonpatja tatamin päällä. Tatameita myydään Suomessakin edelleen jonkun verran. Mitään erityistä syytä sen käyttämiseen ei kuitenkaan ole jos sinulla on patjallesi jo hengittävä sänkyrunko.

futon sänky futonpatjalla
Nukkuvillen suosituin futonsänkyrunko “Osara” päällään futonpatja.
Kuva: sateenkaariajaserpentiinia.fi

Onko futonpatja hyvä selälle kuten väitetään?

On. En väitä että se ratkaisee kaikki maailman selkäongelmat mutta ainakin ne jotka johtuvat liian löysästä patjasta. Futonpatja ei reagoi kehon öisiin liikkeisiin samalla tavalla joustaen kuin vaahtomuovi- tai joustinpatjat. Lihasten ei näin tarvitse yöllä jännittää vaan ne lepäävät yön läpi rauhassa. Yksi levollisiin uniin vaikuttava tekijä on sekin että jämäkän futonpatjan päällä tottuu nukkumaan enemmän selällään ja sängyssä pyöriminen vähenee.

Futonpatja on harvinaisen rehellinen tuote omassa kategoriassaan. Se hinta on inhimillinen, sen materiaalit ovat suoraan luonnosta ja kierrätettäviä, eikä sitä koskaan yritetä myydä monimutkaisen kehostasi muodostetun tietokoneanalyysin avulla.

Uuden patjan hankinta on aina riski joka on otettava, todellinen tuntuma patjaan muodostuu vasta useamman viikon tai kuukauden nukkumisen jälkeen. Futonpatja on tässä mielessä suhteellisen pieniriskinen hankinta – jos patja ei sovikaan omalle keholle voi tilalle ostaa toisen joutumatta täysin vararikkoon (hyväkuntoisilla futoneilla on muihin patjatyyppeihin nähden hyvä jälleenmyyntiarvo).

Miksi eri futoneilla on niin paljon hintaeroa?

Hintaero eri futonpatjojen välillä selittyy luonnonmateriaalien hintaeroilla.  Futonia ei voikaan koskaan valita pelkän hinnan perusteella, sillä kallein ei välttämättä ole itselle se paras! 

Toimimme kotimaisen futonvalmistaja Villa & Peitteen näyttelytilana. Meillä voit testata koko malliston futonpatjat, sekä luonnonmateriaaleista valmistetut petauspatjat, tyynyt ja peitot.

Nukkuvillen futonsänkyrungot löydät puolestaan tästä linkistä.

Päivitetty 14.9.2022