Arkisto


Miten minä nukun: Elias

Minut herätetään paijaamalla
“Minut herätetään paijaamalla”

 

Kuka:     Elias Sipiläinen

Ikä:         9 vuotta

Sänky:   120 cm runkopatja

Missä:    Omakotitalo Pornaisissa

 

Kerro vähän kouluaamuistasi. Heräätkö itse vai herätetäänkö sinut? Nousetko pirteänä?

Yleensä herään itse. Jos mä nukun pitkään, niin sitten mut herätetään paijaamalla. Äiti sanoo, että olen hidas herääjä. Parasta on jos on aikaa heräillä rauhassa ja sitten saa heti aamupalaa. Herätessä on nälkä.

Tokalla luokalla mua kyllä väsytti aamuisin, kun piti mennä kasiin. Nykyään koulu alkaa yhdeksältä ja yhtenä päivänä kymmeneltä. Herään yleensä ihan pirteänä. Jos herään yksin, puuhastelen itsekseni tai koiran kanssa sen aikaa, kun muut tulee yläkertaan.

 

Millaiset iltarutiinit sinulla on?

Yleensä käyn eka suihkussa ja syön tottakai iltapalaa; vaikka hedelmiä, muroja ja jogurttia. Täydellä mahalla on paras nukkua. Siellä se sitten yön ehtii sulamaan. Ehkä noin joka toinen päivä äiti lukee jotain mulle. Mun suosikkikirja on Koko saaren kingi. Iltasatua tulee harvemmin tulee luettua itse, vaikka sitä lukutaitoa mulla onkin.

Koululaisen illoissa tutut rutiinit ratkaisevat
Koululaisen illoissa tutut rutiinit ratkaisevat

Millainen rytmi sinulla on arkisin?

Menen nukkumaan siinä yhdeksän aikaan. Aika usein uni tulee ihan siinä heti. Sitten herään noin puoli kahdeksan – kahdeksan aikaan. Nousen aina samantien sängystä, enkä koskaan jää mitään venkoilemaan. Se ei ole mun juttu.

 

Entä viikonloppuisin, monelta silloin nukahdat ja heräät?

Viikonloppuna valvon vähän pidempään. Ehkä tunnin verran joskus. Sitten saattaa herätä sen saman verran myöhemmin.  Nukun ehkä yhdeksään tai joskus ihan vahingossa kymmeneen.

 

Kuinka monta tuntia unta on sinulle tarpeeksi? Tuleeko joskus valvottua niin, että jää univelkaa? Saatko kirittyä sitä kiinni?

Kymmenen tuntia on hyvä. (Tämä vastaus tulee heti ja miettimättä). Aikaisina peliaamuina olen kyllä herätessä ihan pirteä, mutta sen salibandypelin jälkeen kyllä väsyttää. Harvemmin nukun päiväunia. Paras lepohetki on vaikka koulun jälkeen mennä omaan huoneeseen ja ihan vaan sänkyyn pötköttämään. Yleensä en nuku. Makailen siinä vaan sen verran, että ehtii patja lämpenemään (nauraa).

 

“ Mummin vieressä mua nukuttaa hyvin.”

 

Missä olet nukkunut parhaat unesi?

Mun mummin luona. Siellä mä nukun aina vierashuoneessa ja mummi nukkuu mun kanssa. Se on vähän kuin olisi iiiiso unikaveri mukana (taas nauraa). Niin kuin mun Murmur, mut iso.

Murmur
Murmur

Kerro vielä sinun makuuhuoneesta ja sängystä: Mikä niissä on parasta? Onko jotain mitä tekisi mieli muuttaa / tai jotain mitä on jo muutettu, että olisi parempi nukkua?

Siellä on rauhallista ja mun sänky on sopivan pehmeä. Joulun jälkeen vaihdettiin tyyny. Sen piti ensin tulla pukilta, muttei maltettu odottaa. Äiti osti  sen  Porin villa & peitteeltä.  Se tuntuu  musta hyvälle. Ei tule mieleen mitään, mitä muuttaisin.

"Täydellä mahalla nukuttaa sen kymmenenkin tuntia."
“Täydellä mahalla nukuttaa sen kymmenenkin tuntia.”

Huomasin, ettei sulla ole lainkaan yövaloa. Kerrotko miksi?

Tykkään pimeästä. Joskus laitetaan joku valo, mutta aika harvoin. Pienempänä, siellä meidän vanhassa kodissa, mulla oli sellainen töpseliin laitettava yövalo. Nyt en enää tarvitse sellaista. Jos muut vielä valvoo ja oven alta tulee silleen sopivan vähän valoa, niin se on hyvä.

 

Teksti ja kuvat:

Laura Enkama

Sateenkaaria ja serpentiiniä