Arkisto


Miten Minä Nukun: Suvi

”90% elämästäni tapahtuu tällä tontilla. Silloin työtä ja vapaa-aikaa voi olla vähän vaikeakin erottaa. Teen paljon töitä ja pitkiä päiviä. Onnekseni olen ollut aina hyvä nukahtamaan.”

Kävin haastattelemassa Keinuhongan tilalle lifestyleliikkeen ja kahvilan perustanutta Suvia juuri ennen tiiviin joulusesongin alkua.

Teksti ja kuvat: Laura Enkama / Sateenkaaria ja serpentiiniä

Versio 2

 

Peruskysymykset:

Kuka:  Suvi Siljander
Ikä: 36
Patja: vanha rautasänky ja jämäkät joustinpatjat
Missä: Auttoinen / Padasjoki

 

”Töissä”

Maatilanne sesongit vaihtelevat vuodenajan mukaan ja osan vuodesta pihapiirissä sijaitseva oma liikkeesi on kiinni. Miten tämä vaikuttaa nukkumiseesi?

Yleisesti nukun erittäin hyvin. Kiire ei valvota minua. Alussa menestymisen paineet toki valvottivat jonkin verran. Sitä mietti täyttääkö muiden odotukset ja onnistuuko. Alussa oli hiljaisempaakin ja se hermostutti. Oli lama ja kaupan toinen joulu vasta. Lisäksi lapseni oli vielä pieni. Oli jotenkin ironista, että vaikkei lapsi valvottanut, niin minä valvoin.

Kyllä sitä on miettinyt olinko ihan hullu, kun ryhdyin tähän hommaan silloin. Samu oli vasta alle vuoden ja minä rakensin kauppaa vanhaan navettaan tällä kylällä. Jotain sitä piti tehdä. Jostain tuli luotto, että saan homman toimimaan ja asiakkaita tulee. Niin tulikin.

Siitä on nyt reilut viisi vuotta. Avajaisia pidettiin vuonna 2012 ja kauppaa laajennettiin ylisille vuonna 2013. Tähän päivään mennessä on tietysti jo löytynyt parhaat tavat toimia. Nykyään arki rullaa ja se on ainoastaan sesongin aloitus, jota saatan stressata. Silloin satunnaisesti heräilen öisin. Sesongin käynnistyttyä nukun itseasiassa todella hyvin. Onnekseni olen ollut aina hyvä nukahtamaan.

Kuulostaa sille, että töitä riittää. Mistä päiväsi koostuu ja miten pitkiä päiviä teet?

Kyllä joo. Itseasiassa jopa 90% elämästäni tapahtuu tällä tontilla. Joskus menee päiviä, etten käy edes kirkonkylällä. Saattaa olla, että viikkokin. Työtä ja vapaa-aikaa voi joskus olla vähän vaikeakin erottaa. Teen paljon töitä ja pitkiä päiviä. Nykyään en tee enää niin paljon itse myyntityötä kaupalla, vaan mun mahtava porukka hoitaa arjen siellä. Vastuulleni kuuluu ostot ja minulla päävastuu myös esillepanoista. Niinä aikoina, kun myymäläni on kiinni, niin verkkokauppa palvelee ja lähetykset kulkee. Tämän lisäksi teen mieheni maatilan ja maanrakennusyrityksen paperityöt.

Suvimarjan lifestyle Suvi Siljander Keinuhonka 2

Työpäiväni alkaa jo kuudelta. Se tässä pihapiirissä työskentelyssä on mukavaa ja helppoakin, että voin istua yövaatteissa pöydän ääreen ja aloittaa. Ja tietysti se myös, että voin halutessani pitää vaikka pidemmän, pari tuntisen, ruokatunnin. Päiväni ovat työntäyteisiä. Lopetan työskentelyn usein noin seitsemän maissa.

Siitähän tulee ihan reippaan pituisia päiviä. Pidättekö sitten pidempiä vapaita? Vaatiiko lomailu sen, että on poistuttava tilalta? Entä miten saat ajatukset pois arjesta tai omaa aikaa?

Tulee tunteja joo. Laskin juuri, että olen pitänyt vain 6 kokonaan vapaata päivää tänä vuonna. Kyllä me lomilla pyrimme lähtemään vaikka Leville mökkeilemään. Tässä pihapiirissä ei vapaiden pito oikein onnistu. Tavallisesti käymme mökillä melko useinkin. Olemme joskus monta viikkoa talvessa. Kesäisin emme, koska näissä hommissa toukokuu- syyskuu on täyttä työtä.

Omaa aikaa olen ottanut elokuusta saakka. Aloitin silloin koulun, josta valmistun sisustussuunnittelijaksi. ”Se on sellainen mun harrastus” Suvi nauraa, kun kysyn, eikö se ole jo melko paljon kaiken tämän muun päälle.

Tosiasiassa katse on tulevaisuuteen. Suvi kertoo valmistuvansa vuoden 2018 kesäkuussa ja toivovansa, että voi tehdä sisustussuunnitelmia tämän työn lisäksi. Hänen perustamansa kauppa on jo siinä kehitysvaiheessa, että arjen pyöritys jäisi luontaisesti silloin enemmän työntekijöiden vastuulle.

”Kotona”

Sinusta kuplii ihana nauru, etkä vaikuta väsyneelle tämän kaiken keskellä. Miten hoidat arjen rutiinit kotona?

”Arvostan tasaista rytmiä, enkä kaipaa valvomista. Pidän elämästäni tällaisena tylsänä”, Suvi nauraa taas.

Rutiinit ovat arjessani tärkeitä. Olen sellainen jäsentelijä, listaaja ja tekijä. Lopettelen työt seitsemän maissa. Luovia työasioita voin tehdä ajatuksissani myöhempäänkin. Aina, kun päivän konkreettiset työt loppuu, teen ranskalaisilla viivoilla suunnitelmalistan seuraavalle päivälle. Tämä tapa on ollut minulla jo aiemmin ollessani palkkatyössä. Käytän paljon muistikirjoja ja mindmappeja.

Olen keskityn näin mielenhallintaan ja se tekee oloni levollisemmaksi. Jos tulee työasioita mieleen myöhään illalla kirjaan ne ylös. Ajattelen, etten voi tälle tällä hetkellä mitään. Ei siellä  virastossa kukaan kuitenkaan ole yöllä töissä, vaikka minä olisin.

Suvimarjan lifestyle Suvi Siljander Keinuhonka 3

Meidän illat menee rutiinilla. Niin, että Samu menee nukkumaan yhdeksän maissa. Hän on aina syntymästään saakka nukkunut hyvin, eikä koskaan valvottanut. Nykyään hän sanoo ”Moro”, nukahtaa ja nukkuu aamuun saakka. Itse menen sänkyyn kymmenen maissa ja Kalle tulee myöhemmin.

Tapaani kuuluu saada tunti omaa aikaa ennen ja jälkeen yöunien. Sekä nukahtaminen, että herääminen pitää tapahtua rauhallisesti ja on osa stressin hallintaani.

Aamuisin herään viiden- kuuden maissa. En koskaan nouse heti sängystä, vaan luen tabletilta uutisia. Tai jos kaipaan jotain kevyempää niin, katson Netflixiä. Loikoilun jälkeen haluan kahvin ja olen valmis aamupuurolle.

Illalla luen noin yhteentoista saakka kirjaa tai lehtiä. Valitsen sellaisia, jotka eivät liity työasioihini. Nukahdan helposti ja nukun sikeästi, koska meillä on hiljaista. Heräisin kyllä herkästi jos talossa olisi ääniä.

Tämä on luonnollinen rytmini. Lomalla saattaisin venyttää iltaa tunnin vaikka tv:tä katsoen. Sitä ei tule arjessa tehtyä. Meillä saattaa mennä pitkiä aikoja, jopa kuukausia niin, ettei tule katsottua sieltä mitään. Oli kyllä hieman hupaisaa, kun huomasimme syyskuussa antennia seinään kiinnittäessä, että se oli irrotettu jo keväällä ukonilman vuoksi.

Arvostan unta. Niin se vaan on, että pitää perusasioista huolta – syödä ja nukkua. Silloin ihminen on voimissaan ja jaksaa, eikä ole ärtynyt. Jo pienenä laskin 10 tuntia aikaa unelle. Tätini on kertonut miten hauskaa oli, kun laskin sormia nostellen monelta on aika mennä nukkumaan, että saan unelleni tarpeeksi tunteja.

Missä olet nukkunut parhaat unesi?

Meidän Levin kelohirsimökillä nukun todella sikeästi. Siellä on hirveän hiljaista ja aika on seisahtunut. Tietysti oman osansa asiaan tuo, että vietän siellä lomaa. Odotankin jo vuoden vaihdetta ja seuraavaa Lapin matkaa!

 

Suvi liikkeen ja verkkokaupan löydät täältä: suvimarja.fi

Tilan joulumarkkinat järjestetään lauantaina 9.12. yhtäaikaa Nukkuvillen ja Puulonin avoimien ovien kanssa. Lisätietoja tapahtumista täältä ja täältä.